piątek, 22 października, 2021
Flesch Mazowsza

Letni wysyp grzybów na Mazowszu

Mieszkańcy województwa mazowieckiego donoszą, że w regionalnych lasach można spotkać prawdziwy raj dla grzybiarzy. Ponoć nie brakuje borowików, podgrzybków, maślaków i prawdziwków. Gdzie szukać najbardziej dorodnych okazów?


Sezon na grzyby właśnie nabiera tempa. Choć pierwsze leśne pyszności pojawiają się w maju, prawdziwy czas grzybiarzy to wczesna jesień. Miłośnicy grzybobrania donoszą, że już teraz można doszukać się prawdziwych perełek.
Grzybiarze, choć niechętnie zdradzają swoje „rejony”, przyznają, że warto szukać w obrębie trasy katowickiej, zwłaszcza Nadarzyna: Suchy Las, Strzeniówka, Otrębusy, Karolin – tam jest ich najwięcej. Na terenie powiatu żyrardowskiego warto odwiedzić okolice Mszczonowa i Radziejowic, Bartniki, Puszczę Mariańską. W powiecie grodziskim – Żabią Wolę.

Zanim wybierzemy się na grzyby, warto przypomnieć sobie najbardziej istotne zasady:

Zbieraj tylko te grzyby, które znasz.

Nie zabieraj grzybów, które wydają ci się jadalne, ale nie masz pewności co do ich gatunku.

Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem zbieraj grzyby rurkowe (spód kapelusza ma gąbczastą strukturę), a nie blaszkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.

Zbieraj tylko wyrośnięte i dobrze wykształcone grzyby. Młode owocniki często trudno przypisać do właściwego gatunku.

Nie zbieraj starych grzybów, bo mogą być toksyczne.

Grzyby zbieraj do koszyka lub łubianki, nigdy do foliowej torby.

Nie wierz ludowym mądrościom na temat trujących grzybów. Twierdzenia, że grzyb podgryziony przez ślimaka nie jest trujący, czy że od trującego grzyba ciemnieje cebula lub srebrna łyżeczka to kompletne bzdury!

Nie zbieraj grzybów przy drogach i wysypiskach śmieci. Grzyby akumulują bowiem toksyny i metale ciężkie.

Nie niszcz trujących grzybów, są częścią leśnego ekosystemu.

Jeśli masz wątpliwości zgłoś się do najbliższej stacji sanepidu. Tam za darmo specjalista oceni twoje grzyby.

W Polsce jest ok. 200 gatunków grzybów trujących i ok. 1300 gatunków grzybów jadalnych. Jednak zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów jeść i sprzedawać można zaledwie 47 gatunków.

(ak), Fot.: Pixabay

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.