wtorek, 3 grudnia, 2024
Flesch Mazowsza

Mam tę moc, przekażę ją innym

Krew jest cennym darem, który może uratować życie drugiemu człowiekowi. Funkcjonariusze Straży Miejskiej w Brwinowie, którzy jesienią chorowali na COVID-19, zdecydowali się oddać osocze potrzebującym.

Inicjatywa oddania osocza wyszła od samych strażników miejskich. Do Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie zgłosiło się czterech z nich, jednak po wywiadzie medycznym okazało się, że tylko jeden może oddać osocze. Osocze ozdrowieńców zawiera przeciwciała, które blokują namnażanie się wirusa w organizmie pacjenta przechodzącego zakażenie, wspomaga leczenie chorych z ciężkimi, zagrażającymi życiu objawami.

Osocze pobiera się tak jak krew. Przed pobraniem krwi należy zjeść lekki posiłek, a w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi należy wypić ok. 2 l płynów. Pobieranie osocza nie boli, jest całkowicie bezpieczne i trwa od 30 do 40 minut. Jednorazowo pobierane jest nie więcej niż 750 ml osocza. Mogą je oddać osoby, które były zarażone koronawirusem lub na niego chorowały i wyzdrowiały.

Osocze mogą oddać osoby:

  • w wieku 18 – 65 lat, które przeszły zakażenie SARS-CoV-2 (potwierdzone testem, bądź wpisem w aplikacji gabinet.gov.pl),
  • o wadze min. 50 kg,
  • po wyzdrowieniu, u których minęło:
    – co najmniej 28 dni od ustąpienia objawów lub 18 dni od zakończenia izolacji,
  • po spełnieniu podstawowych kryteriów kwalifikacji dla dawców krwi m.in.:
    – należy być zdrowym i nie leczyć się z powodu chorób przewlekłych,
    – w przypadku osób, które miały w przeszłości przetaczaną krew lub jej składniki oraz kobiet po przebytej ciąży, wymagane będą dodatkowe badania, które zostaną przeprowadzone w centrum krwiodawstwa i krwiolecznictwa.

Osocze można oddać w centrach krwiodawstwa i krwiolecznictwa i ich oddziałach terenowych. Przed przyjściem do punktu pobierania krwi należy koniecznie skontaktować się z Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa telefonicznie lub mailowo.

Tekst i foto: UG. Briwnów

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.