czwartek, 21 listopada, 2024
Flesch Mazowsza

REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE w grodziskim Zespole Szkół nr 1

13 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał I Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2016”. Z tej okazji szkołę swoją obecnością zaszczycili:  Mazowiecki Wicekurator Oświaty – Andrzej Sosnowski, Starosta Grodziski – Marek Wieżbicki, a także Rektor WSTiJO w Warszawie – dr Włodzimierz Banasik.

Celem organizowanego konkursu było, m.in. rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych oraz propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych i promowanie utalentowanych uczniów oraz integracja szkół kształcących w zawodach gastronomicznych.

Patronat honorowy nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Starosta Grodziski i Burmistrz Grodziska Mazowieckiego.

Do twórczej rywalizacji zaprosił młodych adeptów sztuki kulinarnej kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych organizator konkursu – Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie oraz Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.

Sam konkurs składał się z trzech etapów: etap I – przygotowanie przepisów konkursowych, etap II test wiedzy z zakresu gastronomii i technik sztuki kulinarnej, etap III – wykonanie potraw konkursowych, a jego uczestnikami byli uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.

Oceny prac dokonało jury, składające się z nauczycieli zawodu, szefów kuchni i znawców kuchni regionalnej w składzie: Maria Dalewska – przewodnicząca jury, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Małgorzata Konarzewska – członek jury, nauczyciel przedmiotów zawodowych, autorka podręczników dla zawodu, Halina Makała – wykładowca WSTiJO w Warszawie, Stefan Birek – członek szef kuchni hotelu Lord w Warszawie, Sebastian Jakimek – członek szef kuchni restauracji Babie Lato w Grodzisku Mazowieckim, Łukasz Pietruczuk – właściciel restauracji, szef kuchni „Smażalni ryb u Stasia” w Grodzisku Mazowieckim, Rafał Kochanowicz – członek specjalista ds. rynku HORECA

Uczestnicy przygotowali, m.in.:

  • nagus ziemniaczany w grysiku marchewkowym z polędwiczką wieprzową w sosie czekoladowo – anyżowym i ziemią z buraka;
  • polędwiczkę wieprzową gotowaną soue-vide podaną na kawowym purée z pietruszki, piasku z pumpernikla ,z fondantami z ziemniaka i buraka, kawiorem z jabłka, redukcją malinową oraz mini marchewkami;
  • polędwicę wieprzową marynowaną w przyprawach z sosem pomarańczowo – anyżowym w asyście purée z groszku zielonego, purée z marchwi, ziemniaków z natką pietruszki;
  • wędzoną polędwiczkę gotowaną w słodzie jęczmiennym, fondant z ziemniaka, purée z marchwi z anyżem i suską sechlońską, piklowaną i pieczoną marchew, paloną brukselkę, chips z boczku oraz sos z miodu pitnego z jabłkiem grójeckim;
  • marchewkowy sen, czyli grillowaną polędwicę wieprzową z purée ziemniaczanym, sferycznym ravioli z sosem korzenno – marchewkowym oraz glazurowanymi marchewkami baby;
  • roladkę z polędwicy wieprzowej z oscypkiem w boczku na sosie z porzeczki czerwonej podaną z purée ziemniaczanym, konfitowaną marchewką z anyżem i carpaccio z cukinii.

Konkursowym zmaganiom towarzyszyły wykłady z zakresu gastronomii i hotelarstwa prowadzone przez specjalistów branżowych (Katarzyna Godlewska GOBARTO S.A., Justyna Kadzikiewicz Hotel Westin, Iwona Dobroch Bristol Luxury Collection), a także projekcja filmów, prezentujących ZS nr 1 oraz realizowane przez tę szkołę projekty zagranicznych staży zawodowych w ramach programu Erasmus+.

Po chwilach niecierpliwego oczekiwania jury wyłoniło laureatów I Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2016”.

I miejsce zajęła Patrycja Brejnak – uczennica Technikum nr 1 w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, II miejsce Jakub Kowalewski – uczeń Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych w Warszawie, ul. Komorska, III miejsce Jakub Kotapski – uczeń Technikum nr 1 w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Nagrodami w Konkursie był wysokiej klasy sprzęt gospodarstwa domowego.

Organizatorzy dziękują Fundatorom nagród w konkursie: Miastu i Gminie Grodzisk Mazowiecki, Powiatowi Grodziskiemu, Wyższej Szkole Turystyki i Języków Obcych w Warszawie oraz Radzie Rodziców Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim oraz Sponsorom konkursu – FIRMOM: GOBARTO, MAKTON, Hurtowni Warzyw i Owoców BUKAT, ARYZTA, TEDMAR, BAZIÓŁKA, FERMIE KUR NIOSEK Tomasz Brzozowski, GOSPODARSTWU ROLNEMU Marek Gronek, OSM w Grodzisku Mazowieckim, wydawnictwu OLESIEJUK za pomoc w organizacji konkursu.

Organizatorzy Konkursu

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.