W maju zakończyła się 8. edycja programu MasterChef Junior emitowanego w TVN. Zwycięzcą jest młody mieszkaniec Milanówka – Ignacy Jabłoński. Aktualnie wydał książkę kulinarną, którą od 17 maja możemy znaleźć w księgarniach. Do Ignacego trafiła nagroda główna w wysokości 15 000 zł, nagroda specjalna w wysokości 35 000 zł oraz statuetka.
Młody kucharz pokonał konkurentów przygotowując zwycięskie menu: ośmiorniczki z sosem mango, halibuta w cytrusach z risotto, a na deser pannacota matcha. 12-letni kucharz z Milanówka od kilku lat pasjonuje się gotowaniem.
Zachwycił widzów swoimi kulinarnymi zdolnościami. Swoje inspiracje czerpie z różnych krajów, a największą kulinarną przygodę przeżył w Tajlandii. Marzy o podróży do Japonii i Korei, aby poznać tamtejsze smaki. Ignacy jest bardzo kreatywny i lubi łączyć nieoczywiste produkty. Jego ulubione dania to naleśniki tajskie i zupa pomidorowa babci Eli. Zdobył uznanie Michela Morana za zdecydowanie i świetny gust kulinarny. 12-latek był gościem w programie „Dzień Dobry TVN”, gdzie zaprezentował swoje mistrzowskie śniadania.
Jest samoukiem, ale zawsze może liczyć na dobrą radę i inspiracje od swojej mamy. Ignacy ma bliźniaczkę, Ewę, która również interesuje się sztuką kulinarną. Oboje lubią obserwować swoje babcie, Elę i Bożenkę, kiedy gotują. Ignacy wykazał się ogromnym talentem, zdolnościami i determinacją, co pozwoliło mu zdobyć prestiżowy tytuł najlepiej gotującego dziecka w Polsce.
Teraz to my możemy uczyć się od 12-latka. Mieszkaniec Milanówka dzieli się swoimi przepisami w książce kucharskiej z daniami bezmięsnymi. Potrawy pochodzą z państw całego świata. Możemy tam znaleźć dania m.in. z Egiptu, Filipin, Francji, Grecji, Izraela, Hiszpanii, Tajlandii, Portugalii, Turcji, Włoch i oczywiście Polski.
M. Ksit, Fot.: TVN
Comments are closed.