środa, 2 grudnia, 2020
Flesch Mazowsza

Na świątecznym stole

Marcin Giziński 23 grudnia, 2016 Różności Brak komentarzy do Na świątecznym stole

Już za kilka chwil zasiądziemy do świątecznego stołu. Każdego roku ten szczególny okres celebrujemy w sposób wyjątkowy, starając się zadowolić naszych najbliższych. Wykwintne dania, które przygotowujemy są istotnym elementem okresu świątecznego, ale nie najważniejszym. Należy pamiętać, że smakowite potrawy to jedynie dodatek do przeżyć duchowych.

W ferworze przedświątecznych zakupów warto pamiętać, by czas świąteczny był jedyny w swoim rodzaju, taki, abyśmy wspominali go przez długie lata. Wspaniała atmosfera, cudowny zapach choinki i nasi najbliżsi, którzy krzątają się po kuchni, aby zadowolić nasze podniebienie.

Stare i dobre

Programy kulinarne kuszą nas coraz bardziej wykwintnymi potrawami, większość osób preferuje jednak te tradycyjne, tj. barszcz wigilijny z uszkami, zupa wigilijna z suszu, karp, pierogi z grzybami, a na deser delektują się makowcem. Zapytałam o to kilku przechodniów.

– Najbardziej lubię specjały przyrządzane przez moją babcię, m.in. barszcz z uszkami, rybę smażoną z kapustą oraz sernik wiedeński – mówi Weronika Rojewska z Pruszkowa.

Większość pytanych przeze mnie starszych osób wspomina czasy, kiedy pomarańcze na święta były rarytasem. Są również i tacy, którzy nie przepadają za tradycyjnymi potrawami, ale jest ich zdecydowana mniejszość, gdyż znacznie większa część osób deklaruje, że w szczególny sposób wspomina okres dzieciństwa, kiedy to w kuchni pachniały wypieki ich mam i babć.

– Powracam pamięcią do chwil, gdy moja mama piekła wspaniałe ciasta: serniki, makowce i świąteczne pierniki. Były przepyszne – wspomina Krystyna Grzyb z Grodziska. – Teraz sama dla najbliższych przygotowuję słodkości, zgodnie z jej przepisami – dodaje.

Tradycyjne potrawy

Podobno potraw podczas wigilijnej wieczerzy powinno być dwanaście, ale nie wszyscy przywiązują do tego tak dużą wagę.

– Na święta polecam kutię. Aby ją przygotować należy ziarna pszenicy zalać wodą i moczyć je przez całą noc, następnie ugotować i odsączyć. Później musimy ugotować mak i aż dwukrotnie go zmielić, wymieszać z pszenicą, połączyć z miodem oraz bakaliami. Możemy przyprawić sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Ważne też, by podawać ją z kruchymi ciasteczkami lub makaronem – poleca czytelnikom Flescha Ireneusz Nowak, kucharz.

Świąteczne ciasto

Zapytany o przepis na swoje ulubione świąteczne ciasto mówi:

– Bardzo przypadł mi do gustu piernik bakaliowy. Aby go przygotować należy wsypać cukier do rondelka, następnie dodać miód, masło, przyprawę piernikową, kakao, potem wymieszać i podgrzać, a gdy wszystko się rozpuści należy przestudzić miodowo – piernikową masę. Po wystudzeniu trzeba dodać jajka, mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Potem dodać umyte, osączone i posiekane, oprószone mąką bakalie. Wąską formę trzeba posmarować tłuszczem, posypać mąką, włożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Ciasto musi piec się około godziny, potem należy je wyjąć, a gdy ostygnie trzeba polukrować. Palce lizać! – przekonuje pan Ireneusz.

Ważne, by na naszych stołach nie zabrakło wigilijnych potraw, ale równie cenne jest i to, aby spędzić je w prawdziwie rodzinnej atmosferze.

Daria Głowacka

Fot. www.polskatradycja.pl

Like this Article? Share it!

About The Author

Comments are closed.